Emekli Hayvanlar Çiftliğine, kuşlar için 29 ağaç dikildi
OsmaniyeOsmaniye’deki Emekli Hayvanlar Çiftliğine, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkilikleri kapsamında, kuşlar için 29 ağaç dikimi gerçekleştirildi.
Osmaniye’deki Emekli Hayvanlar Çiftliğine, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkilikleri kapsamında, kuşlar için 29 ağaç dikimi gerçekleştirildi.
Kredi Yurtlar Kurumu Kız Yurdunda kalan üniversite öğrencisi 50 kişilik gurup, Yeniköy Köyü sınırları içerisindeki Kuş Cenneti havzasına Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) tarafından kurulan Emekli Hayvanlar Çiftliğini ziyaret ettiler.
10’arlı gruplar halinde içeriye alınan öğrenciler, HAYTAP Başkan Yardımcısı Ali Laçinbala’dan, emekli hayvanların ne demek olduğunu, yaşam hakkı ve bu canlıların da hissedebildikleri konularında bilgi edindiler.
At ve eşeklere tımar yapan öğrenciler, getirmiş oldukları su kabaklarını boyayarak oluşturdukları rengârenk kuş yuvaları, yine insanoğlu tarafından yakılarak kurutulan bir ağaca asarak görsel güzellik kattılar. Daha sonra ise Cumhuriyetin 99’ıncı yıldönümü etkinlikleri kapsamında 29 Ekim
Cumhuriyet Bayramı anısına 29 ağaç fidanı, toprakla buluşturuldu.
Veteriner Hekim Ali Laçinbala, “Yüzyıllar öncesinde bu tip tek tırnaklı hayvanların yük ve taşımacılıkta kullanılmasını artık geride bırakmayı sağlamalıyız. Artık bu zulüm bitsin ve atlar artık binek hayvan olarak anılmasın hissedebilen, sıcakkanlı hayvanlar olarak anılsın istiyoruz.” Dedi.
Açılışının 19 Kasım'da planlandığını ve çiftliğin özellikle imalat işlerinin gönüllü arkadaşlarla yaptıklarını söyleyen Laçinbala, “Çünkü maliyetlere ne kadar daha aşağıya çekersek bir canı daha kucak açarız mantığı yürütüyoruz.
Bu kapsamda fidanların korunaklarının ağaçların taşınmasından boyanmasına etrafının tel ile çevrelemesi gibi işlerin tamamını kendimiz imal ettik ve piyasa fiyatlarından yüzde 60 daha ucuza mal ettik. Yine de emekli hayvanlar Çiftliği Osmaniye'nin kuruluş maliyeti yaklaşık 1 milyon TL'yi buldu ve tüm bu bedel HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu'nun öz sermayesi tarafından karşılandı.” Diye bilgi verdi.
İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencisi Sinem Karaca, yurt sayesinde bu geziye geldiğini belirterek, “İlk defa büyük bir hayvana burada dokunabildim ve bu kadar yakından görebildim. Çok farklı bir duyguydu. Onların da bizler gibi hissedebildiğini öğrendim. En son 1 yıl önce fidan dikmiştim. Yılda bir kere de olsa toprakla bir fidanın buluşturulmasına vesile olmak gerçekten beni çok mutlu etti. İmkan olursa her ay böyle bir faaliyete katılmak isterim HAYTAP ekibine ve yurt yönetimine bizlere bu fırsatı verdikleri için ayrıca teşekkür ediyorum.” Dedi.
İlahiyat fakültesi 4’üncü sınıf öğrencisi Büşra Yılmaz ise Kuş Cenneti havzasına gelip buradaki kuşları görme fırsatı buldukların belirterek, “Ayrıca hayvanlar hakkında Veteriner Hekim Ali Laçinbala'dan çok ilginç hikayeler dinledik. Tecrübeler edindik. Garip kuşun renkli yuvası projesi kapsamında su kabaklarından kuş yuvaları yaptık. Uzun zamandır ağaç dikmemiştim.
Bu kadar hayvanla iç içe olmamıştım. Çok eğlenceliydi. Tesis içerisinde bisiklet turları yaptık ATV sürme deneyimi kazandık. Böylelikle binek hayvanlarına ihtiyaç duymadığımızın altını çizdik. Belki yüzyıllar öncesinde bu hayvanlar insanlar tarafından kullanılmak zorundaydı. Ancak şimdi birçok benzinli ve elektrikli araç sayesinde bu hayvanlara daha fazla zulüm yapmamamız gerektiğini düşünüyorum. Hayvanlar binek değildir.” Diye konuştu.
İlginizi Çekebilir