© Copyright © 2021 HaberOsmaniye.

Düziçi ÇEAŞ Anadolu Lisesi, PISA’da Türkiye’yi temsil edecek

Osmaniye İl Milli Eğitim Müdürü Aydın Albak, Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA 2022) nihai uygulamalarında Türkiye’yi temsil edecek olan Düziçi ÇEAŞ Anadolu Lisesini ziyaret ederek, incelemelerde bulundu.

Osmaniye İl Milli Eğitim Müdürü Aydın Albak, Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA 2022) nihai uygulamalarında Türkiye’yi temsil edecek olan Düziçi ÇEAŞ Anadolu Lisesini ziyaret ederek, incelemelerde bulundu.

Burada, öğrenci ve öğretmenlerle bir araya gelen Aydın Albak, “PISA araştırması ülkemizde Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Veri Analizi, İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanlığı tarafından yürütülmektedir.



Uluslararası uygulamada Düziçi ÇEAŞ Anadolu Lisesi olarak Ülkemizi, ilimizi ve ilçemizi temsil etmenin gururu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bu ulusal görevde öğretmen, öğrenci ve velilerimize başarılar dilerim” dedi.

PISA’nın, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı ( OECD ) üçer yıllık dönemler halinde 15 yaş grubundaki öğrencilerin kazanmış oldukları bilgi ve becerileri değerlendiren bir araştırma olduğuna değinen Müdür Albak, “PISA' nın temel amacı, öğrencilerin okulda öğrendikleri bilgi ve becerileri günlük yaşamda kullanma becerilerini ölçmektir.



PISA, 2000 yılında uygulanmaya başlamıştır. Üçer yıllık dönemler halinde uygulanan araştırmaya Türkiye, ilk kez 2003 yılında katılmıştır.

PISA Araştırması 2000 yılında 43, 2003 yılında 41, 2006 yılında 57, 2009 ve 2012 yıllarında 65, 2015 yılında 72 ve 2018 yılında 79 ülke ve ekonominin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. PISA 2022 uygulamasına ise yaklaşık 85 ülke katılacaktır.” Diye bilgi verdi.

Aydın Albak, PISA'da örgün eğitime devam eden 15 yaş grubundaki öğrencilerin, matematik okuryazarlığı, fen okuryazarlığı ve okuma becerileri alanlarında edindikleri becerilerin yanı sıra, öğrencilerin motivasyonları, kendileri hakkındaki görüşleri, öğrenme biçimleri, okul ortamları ve aileleri ile ilgili veriler toplanmakta olduğunu kaydetti.
Aydın Albak şöyle devam etti:



“PISA araştırmasında kullanılan ''okuryazarlık'' kavramı, öğrencinin bilgi ve potansiyelini geliştirip, topluma daha etkili bir şekilde katılmasını ve katkıda bulunmasını sağlamak için yazılı kaynakları bulma, kullanma, kabul etme ve değerlendirmesi olarak tanımlanmaktadır.

PISA araştırması, küreselleşen dünya da eğitim alanında yapılan ulusal değerlendirme çalışmalarının yanı sıra, uluslararası düzeyde de konumumuzu belirlemek amacıyla eğitim göstergelerine ihtiyaç duyulmaktadır.



Bu nedenle belirli referans noktalarına göre ülkemizin eğitim alanında hangi düzeyde olduğunun, giderilmesi gereken eksikliklerin ve alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi ve bu sayede de eğitim düzeyinin yükseltilmesi amacıyla bir OECD ülkesi olarak ülkemiz bu çalışmada yer almaktadır.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER