© Copyright © 2021 HaberOsmaniye.

BİK Genel Müdürü Cavit Erkılıç, “Matbaa lobisi”ne dikkat çekti

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Cavit Erkılıç, Adana’da düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, yeni basın yasasına karşı çıkılması olayını, “Gazetelerin kaderini matbaa lobisi belirlememeli”diye konuştu.

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Cavit Erkılıç, Adana’da düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, yeni basın yasasına karşı çıkılması olayını, “Gazetelerin kaderini matbaa lobisi belirlememeli”diye konuştu.

Adana’da gazete sahipleri ve temsilcilerinin katıldığı Bölge toplantısında; Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kayseri, Kilis, Mersin, Nevşehir, Niğde, Osmaniye’den gelenlerle birlikte 112 gazete sahibi ve temsilcisi buluştu.

Toplantının açılışında konuşan Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Cavit Erkılınç, yeni yasama yılında TBMM Genel Kurulu gündemine gelecek ilk yasal düzenlemenin “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” olmasını beklediklerini söyledi.

Yasa teklifinin gazetelerin geleceğine dair hayati önemde maddeler içerdiğini anlatan Erkılınç, “Düzenleme, sadece gazeteleri değil, gazetecilik mesleğini de yakından ilgilendiriyor. İnternet medyasını yasal zemine oturtuyor.

Süreli yayın sayılacak internet haber siteleri görev alanımıza giriyor ve resmi ilan alabilmelerinin önü açılıyor. Dezenformasyonla mücadelede etkinlik sağlanıyor, toplum sağlığını ve kamu düzenini koruyucu önlemler geliyor.”dedi.

Erkılınç, ülkenin farklı illerinde yerel gazetelerin basımını gerçekleştiren bazı matbaaların, sözde basın özgürlüğü ve sansür karşıtlığı kisvesi altında isimsiz bildiri dağıtarak gazeteleri yeni Basın Yasası’na karşı çıkmaya davet ettiklerinin tespit edildiğini açıkladı.

 Erkılış sözlerinin devamında; “Gazetelerimizin kandırılmasına izin vermeyeceğiz. Son dönemeçte bir yol kazası yaşansın istemiyoruz.

Bir diğer konu ise, gazetelerimiz, bu yasa sonrası kapatılacaklarına inandırılmışlar. Hatta kendilerini yasaya karşı çıkmaları noktasında arayanlar, Kurumumuzun adını dahi kullanmışlar. Değerli arkadaşlar, her şeyden önce ülkemizde ifade etme ve yayma özgürlüğü var; Anayasamız ile güvence altında.

Yine müteşebbis hürriyeti var. Kim neyi kapatıyor, her şey bir yana gazeteler nasıl kapatılabilir? Biz tek bir şey söylüyoruz: Gazetenizi koruyacaksanız, gazetecilik mesleğini yaşatacaksanız bunun yolu yasanın çıkmasından geçiyor. Her şey için çok geç olmadan hazırlıklarınızı tamamlayın istiyoruz.”dedi.

Çalışanların haklarını koruduklarını ifade eden Erkılınç, "Onların haklarını koruduğumuzda birden manşetlere çıkıyor. 'Basın özgürdür. Basın susturulamaz.' Kardeşim yanındaki adamın parasını vermiyorsun. Bize her gün yüzlerce sözlü şikayet geliyor. Adam korkusundan yazılı şikayette bile bulunamıyor.



“Bize asgari ücret veriyorlar ama kartlar onlarda. 5 bin 500 lirayı yatırıyorlar, arkasından bankadan çekiyorlar, şifreyi vermişiz. Bize 4 bin lira veriyorlar, 1500 lirasını ceplerine koyuyorlar.” Şeklinde bildiğimiz olaylarla karşılaşıyoruz. Bununla birlikte, Şişirme aboneler, içerik üretimsizliği, başkalarından içerik alınması."

Bundan önce düzenlenen tüm toplantılarda gazeteler ile internet haber sitelerinin kaderinin ortak olduğunu vurguladıklarını, aslında bunu bir mecburiyet gibi gördüklerini vurgulayan Erkılınç, yasanın çıkmasının ardından gazetelere ait internet haber sitelerinin, gazetesi olmayanlara göre çok daha avantajlı olacağını, her internet sitesinin de haber sitesi sayılmayacağını yineledi.

 Gazete Sahipleri ve Temsilcileri Bölge Toplantılarının bir sonraki ayağı 29 Eylül 2022 Perşembe günü İstanbul’da gerçekleştirilecek.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER