© Copyright © 2021 HaberOsmaniye.

Biçerdöverle hasatlarda uyarı yapıldı

Çiftçilerin ürünlerini hasat etmeleri sırasında meydana gelebilecek tane ve sap kayıplarının önlenmesi amacı ile biçerdöver kullanımları ile ilgili yapılması gereken kurallara dikkat çekildi.

Çiftçilerin ürünlerini hasat etmeleri sırasında meydana gelebilecek tane ve sap kayıplarının önlenmesi amacı ile biçerdöver kullanımları ile ilgili yapılması gereken kurallara dikkat çekildi.

Osmaniye Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, biçerdöver kullanım ve kontrolüne ilişkin uyarılar anımsatıldı.

Yapılan açıklamada, çiftçilerin büyük emek ve masrafla üretmiş oldukları hububat, mısır, soya fasulyesi, ayçiçeği ve diğer ürünlerin, biçerdöverlerle hasat edilmeleri sırasında meydana gelebilecek tane ve sap kayıpları ile tane hasarlarının önlenmesi amacı ile  geçmiş yıllarda olduğu gibi 2023 yılı hasat döneminde de Tarım ve Orman Bakanlığı’nca görevlendirilen teknik elemanlar tarafından tarla kontrolleri yapılacağı kaydedildi.

Bu kapsamda, hasat öncesinde ve hasat sırasında biçerdöver sürücüleri, biçerdöver sahipleri ile ürün sahipleri, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın,

“2023 Yılı Biçerdöverle Ürün Hasadında Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Uygulama Talimatı" doğrultusunda aşağıda belirtilen hususlara uymaları gerektiği anımsatıldı.

Hasat sırasında uyulması gereken kurallar;

1- Biçerdöver sahipleri, hasat sezonundan önce, biçerdöverlerinin tamir, bakım ve ayarlarını tekniğine uygun bir şekilde yaptırarak, hasada hazır hale getireceklerdir.

2- Biçerdöver sahipleri, biçerdöverlerini operatör belgesi olmayan sürücülere kullandırmayacaklardır.

3- Biçerdöver operatör belgesi olmayan sürücüler, biçerdöverle ürün hasadı yapmayacaklardır.

4- Biçerdöver sahipleri ve operatörleri İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce tespit edilen kayıp oranından hububat, mısırda ve ayçiçeğinde ( yüzde 2)   Soyada (yüzde  6 ) dan fazla dane kayıplarına sebep olmamaya çalışacaklardır.

5-  Hasat esnasında ürün sahibi, tarlasının başında bulunacak, kayıpları sık sık kontrol edecek, kayıp tespit ettiğinde operatörü uyaracak, bu uyarıya uymayan operatörü en yakın İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirecektir.

6- Her ürüne göre, hasat zamanı, hassasiyetle belirlenecek, hasat olgunluğuna erişmemiş ürünlerin hasadından kesinlikle kaçınılacaktır.

7- Hasatta, üründeki rutubet durumu dikkate alınacak, çiğ kalkmadan hasada başlanılmayacak ve çiğ düşmeden önce hasada son verilecektir.

8- Hasat edilecek ürüne ve çevreye zarar vermemek için ilgililerce yangın tehlikesine karşı, yerinde ve zamanında her türlü emniyet tedbiri alınacaktır.

9- Biçerdöverlerin hassas ayarları, ürünün cinsi ve durumuna göre, tekniğine uygun olarak yapılacak, her tarla değişiminde ayarlar yeniden kontrol edilecektir.

10- Biçerdöverlerin çalışma hızı, biçerdöverin özelliklerine, arazinin yapısına, ürünün cinsine ve durumuna göre tespit edilecektir.

11- Kayıpların azaltılması amacı ile engebeli arazilerde ve yatık ürünlerde, biçerdöverlere sap ayırıcı ve başak kaldırıcılar monte edilecektir.

12- Operatör belgeli sürücüler, tarla ve ürün durumu ile arazi yapısını dikkate alarak, anızın yakılmasına meydan vermeyecek, en uygun yükseklikten biçim yapacaklardır.

13- Biçerdöverle hasatta, kayıpları kontrol etmek ve azaltmak amacı ile görevlendirilen Bakanlığımız elemanlarına, ürün sahipleri, biçerdöver sahipleri ve biçerdöver operatörleri gerekli kolaylıkları göstereceklerdir.

14- Biçerdöver sahipleri ve operatörleri yangın söndürücüsüz biçerdöver çalıştırmayacaklar.

15- Biçerdöver kira ücretleri Valilik Tebliği' nin 4' üncü maddesi gereğince köy muhtarlıkları, belediye başkanlıklarının, Çiftçi Malları Koruma Başkanlıkları ve Ziraat Odası Başkanlıkları yöresel örf ve adetler çerçevesinde biçerdöver sahipleri ile çiftçilerin-ürün sahiplerinin adına hukuki geçerliliği olan bir “kira sözleşmesini imzalaması" sonucu belirlenecektir.

UYMAYANLARA PARA CEZASI YAZILACAK

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın  hasat sırasındaki kayıpların önlenmesi amacı ile aldığı önlemlerle ilgili, belirtilen hususlara uymayarak, ürün kaybına sebep olanlar ile görevlilere karşı gelenler hakkında “Kabahatler Kanunu”nun 32. Ve 40 maddeleri kapsamınad 1.295 Tl ve 617 Tl) yasal işlem uygulanacağı kaydedildi.

(Haber: Mustafa Bardak)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER