Beslenme Yetersizliği Nedir?
SağlıkBeslenme yetersizliği genelde afet ve savaş bölgelerindeki insanlarda sıklıkla görülür. Besin ögesi denilen yapı taşları besinleri oluşturur.
Beslenme yetersizliği genelde afet ve savaş bölgelerindeki insanlarda sıklıkla görülür. Besin ögesi denilen yapı taşları besinleri oluşturur.
Günlük alınması gereken makro ve mikro besin öğeleri vardır. Makro besin öğeleri;protein, karbonhidrat ve yağlardır. Bu öğeler vücuda enerji sağlar.
Vitamin ve mineraller mikro besin öğesi grubundadır. Bu grup makro besin öğelerine yardımcı olur. Su ise yaşam için vazgeçilmez bir besin öğesidir. Besin öğeleri 5 grupta toplanır.Bunlar:
Et-tavuk-balık, yumurta, kuru baklagiller, yağlı tohumlar
Ekmek ve tahıllar
Süt ve süt ürünleri
Sebzeler
Meyveler
Sağlığın dengede kalabilmesi ve devamlılığı için bu beş grup besinden yenilmesi gerekmektedir. Bu beslenme düzenine optimal beslenme denir. Bu besinlerin yeterince alınmaması halinde yetersiz beslenme ortaya çıkar.
Beslenme sorunları belirli dönemlerde ve belirli hastalıklarla beraber ortaya çıkabilir. Beslenme yetersizliğinin daha çok görüldüğü kişiler şu şekildedir:
Bebek ve çocuklar
Yaşlılar
Hamile ve emziren kadınlar
Prematüre bebekler
Crohn, ülseratif kolit gibi kronik hastalıklar
Bu kişilerde yetersiz beslenme görülmesinin doğrudan sebebi,bu kişilerin beslenme düzenidir. Gıdaya erişim problemi yaşayan gelişmekte olan ülkelerde ve yetersiz kötü beslenme sonucu besin öğelerini yeterli alamayan kişilerde yetersiz beslenme görülür. Buna ek olarak yanlış diyet uygulamaları vb sonucu tek yönlü beslenenlerde de beslenme yetersizliği görülmektedir. Beslenme yetersizliğinin bir diğer sebebi ise alkol tüketimi kaynaklı vitamin ve minerallerin vücutta emiliminin azalması sonucudur.
Beslenme Yetersizliği Nedenleri
Vücuda yetersiz besin öğesi ve enerji alımı sonucu vücut fonksiyonlarında bozulmalar ortaya çıkabilir. Beslenme yetersizliği belirtileri şöyledir:
Çabuk yorulma
Depresyon
Saç dökülmesi
Uyku bozuklukları
Ödem
El-ayaklarda üşüme
Çocuklarda yaşa göre boy kısalığı veya düşük ağırlık
Adet görememe
Unutkanlık
Sık hasta olma
Kabızlık
Halsizlik
Yetersiz Beslenmenin Sebep Olduğu Hastalıklar
Beslenme yetersizliğine bağlı sorunlar direkt olarak hastalık yaratabilirler.Beslenme yetersizliği Marasmus, Kwashiorkor gibi protein-enerji malnütrisyonularını da beraberinde getirir. Besin öğelerinin yeterli alınmaması çeşitli hastalıklara yol açar.Bu hastalıklar şu şekildedir:
C vitamini eksikliğinde skorbüt
A vitamini eksikliğinde gece körlüğü
İyot eksikliğinde Guatr
Kalsiyum eksikliğinde diş çürükleri
D vitamini ve kalsiyum eksikliğinde Osteoporoz (kemik erimesi)
D vitamini ve kalsiyum eksikliğinde Osteomalazi (kemik yumuşaması)
D vitamini ve kalsiyum eksikliğinde raşitizm (çocuklarda görülen kemik yumuşaması)
Demir ve folik asit eksikliğinde anemi
Biotin ve folik asit eksikliğinde saç dökülmesi
Biotin eksikliğinde tırnak kırılması
B1 vitamini eksikliğinde beriberi hastalığı
Niasin eksikliğinde pellegra
Yetersiz lif alımında kabızlık
İlginizi Çekebilir