© Copyright © 2021 HaberOsmaniye.

Avukat Muhammed Doğan: "Beş bin metrekare altı tarlaya ev yapılmaz"

Avukat Muhammed Doğan Beş bin metrekare altı tarlaya  ev yapılamayacağını beş bin metrekare üstü tarlalara ev yapımının ise şartlara bağlı olduğunu vurguladı.

Avukat Muhammed Doğan Beş bin metrekare altı tarlaya  ev yapılamayacağını beş bin metrekare üstü tarlalara ev yapımının ise şartlara bağlı olduğunu vurguladı.

Avukat Muhammed Doğan, yapı inşası ve yasal süreçler konusunda bilinçli olunması gerektiğini vurguladı ve vatandaşları bilinçli kararlar almaya çağırdı.

5 bin metrekare altındaki tarlalara kesinlikle ev yapılamayacağını vurgulayan Avukat Doğan üstündeki tarlalara ise yapılacak evin şartlara bağlı olduğunu kaydetti.

Doğan "Elektrik aboneliği veya su bağlantısının olması, yapıya yıkım yapılmayacağı anlamına gelmez.

Belirli koşullar altında yıkım ve cezai işlemler uygulanabilir" ifadelerini kullandı. 

Avukat Doğan, ev yapma konusunda dikkat edilmesi gereken yasal detayları açıkladı.

İşte önemli noktalar:

Tarla Büyüklüğü

 Eğer tarla 5.000 metrekareden küçükse yasal olarak ev inşa edilemez.

Kadastral Yol Şartı

Tarla 5.000 metrekareden büyük olsa bile, kadastral yolu yoksa yine ev yapma izni verilmez.

Ek Metraj Gerekliliği

 Tarlanın büyüklüğü 5.000 metrekare üzerinde ise yapılacak evin bağımsız bölüm alanı eklenerek hesaplanır. Örneğin, 150 metrekarelik bir ev için tarla en az 5.150 metrekare olmalıdır.

Özel Durumlar

 Tarla, tarım il müdürlüğü tarafından sınırı çizilmiş ova içindeyse, 5.000 metrekareden büyük olsa bile ev yapma izni verilmez.

DSİ Çalışmaları

Sulama kanalı, sulama göleti gibi Devlet Su İşleri tarafından yapılmış sulanabilir arazilerde de 5.000 metrekareden büyük olsa bile ev inşa etmek mümkün değildir.

Sit Alanları

Sit alanı içinde bulunan yerlerde 5.000 metrekareden büyük olsa bile ev yapılması yasaktır.

Kooperatifler ve Hobi Bahçeleri

 Kooperatif hobi bahçelerinde ev yapılamaz ve yapılan ev kooperatifin ortak malı olur.

Ruhsatsız Yapılar

 Konteyner, prefabrik yapı veya bungalov gibi yapılarda da ruhsat olmadan yapılan her şey kaçak olarak kabul edilir.

Belediye İzinleri

 Belediye izni olmayan yapılar için yapılan satış ilanlarına dikkat edilmeli ve belediyenin yıkım yapma yetkisi olduğu unutulmamalıdır.

Elektrik ve Su

Elektrik aboneliği veya su bağlantısının olması, yapıya yıkım yapılmayacağı anlamına gelmez. Belirli koşullar altında yıkım ve cezai işlemler uygulanabilir.

Yapı Kayıt Belgesi

Yapı kayıt belgesine sahip olunması, yapılan yapının izinli olduğu anlamına gelmez. Belgesiz yapılar yıkıma tabi olabilir.

Sondaj Çalışmaları

 Sondaj yapılacak yerlerdeki yasal düzenlemelere dikkat edilmeli ve kaçak sondaj cezaları hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.

Yapı Çevirme İşlemleri

 Tarlanın etrafını çevirmek, tarlanın arsa vasfını değiştirmez ve yasal statüsünü etkilemez.

Satılık İlanları

 Tarlaların satış ilanlarında "Satılık Arsa" ifadesi kullanılması, doğru bir kategorizasyon olmayabilir ve köy içi imarlı alanlar istisna olabilir.

Kadastro Yolu Şartı

 İfraz işlemleri için parselin kadastro yoluna cephe olması ve belirli genişlik ve derinlik şartlarını sağlaması gerektiği vurgulanmıştır.

Karar Verme Süreci

Yer alımı veya inşaat yapılacak yer seçiminde belediye, il özel idaresi veya harita/emlak bürosundan alınacak doğru bilgiler önemlidir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER