2024 Kalp Günü Teması: "Önce Sen, Önce Kalbin"
OsmaniyeDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre kalp damar hastalıkları, dünya genelindeki engellilik ve ölümlerin başlıca nedenlerinden biridir ve her yıl yaklaşık 18 milyon kişinin hayatını kaybetmesine yol açıyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre kalp damar hastalıkları, dünya genelindeki engellilik ve ölümlerin başlıca nedenlerinden biridir ve her yıl yaklaşık 18 milyon kişinin hayatını kaybetmesine yol açıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ise, 2023 yılı itibarıyla ülkedeki ölümlerin %33,4’ünden kalp ve damar hastalıkları sorumlu.
Artan Görülme Sıklığı
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaşam süresinin uzaması, nüfusun yaşlanması, artan şehirleşme, sağlıksız beslenme ve hareketsizlik gibi faktörler, kalp ve damar hastalıklarının görülme sıklığını artırıyor.
2023 yılında yapılan bir araştırmada, Türkiye’de nüfusun %7’sinin kalp hastalığı ya da kalp krizi nedeniyle göğüs ağrısı ya da felç geçirdiği tespit edildi.
Risk Faktörleri ve Önlenebilirlik
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Kalp ve damar hastalıkları için en önemli davranışsal risk faktörleri arasında sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol kullanımı yer almaktadır.
Bu faktörlerin etkisi, bireylerde yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri ve obezite gibi sağlık sorunlarını tetikleyerek kalp damar hastalığı riskini artırmaktadır.
Araştırmalar, yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle 30-70 yaş arasında görülen kalp ve damar hastalığı kaynaklı ölümlerin %80’inin önlenebileceğini göstermektedir.
Dünya Kalp Günü: Farkındalık Yaratma Zamanı
Yaygınlığı ve etkileri nedeniyle kalp ve damar hastalıkları, küresel bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmekte ve her yılın 29 Eylül günü “Dünya Kalp Günü” olarak kutlanmaktadır.
2024 yılı Kalp Günü’nün teması "Önce Sen, Önce Kalbin" ve “Kalbinin Kahramanı Ol, Harekete Geç” olarak belirlenmiştir"
Osmaniye İl Sağlık Müdürlüğü'nden Önemli Açıklama
Osmaniye İl Sağlık Müdürlüğü, 40 yaş ve üstü bireylerin kardiyovasküler risk değerlendirmesi için aile hekimlerinin aktif rol üstlendiğini belirtti.
Değerlendirme sürecinde bireylerin yaşı, cinsiyeti, sigara kullanımı, kan basıncı ve kolesterol değerleri ölçülüldü.
Elde edilen verilerle 10 yıl içinde ölüme neden olabilecek kalp damar hastalığı riski hesaplanarak kişiye özel danışmanlık ve tedavi planı oluşturulduğu kaydedildi. .
Sağlıklı Yaşam İçin Öneriler
Dünya Kalp Günü dolayısıyla, vatandaşları kalp sağlığı için eyleme geçmeye davet eden Osmaniye Sağlık Müdürlüğü, Sağlıklı Hayat Merkezinde kurulan stand etkinliği ile sağlık önerilerini sunmaktadır.
“Kalbiniz önceliğiniz olsun. Kalbinizin kahramanı olun ve onun için;
- Sağlıklı beslenin!
- Yeterli miktarda su için!
- Hareket edin!
- Tütün, tütün ürünleri ve alkolden uzak durun!
- Aile hekiminize başvurun!
- Kardiyovasküler Risk değerlendirmenizi yaptırın!” mesajlarıyla sağlıklı bir yaşam hedeflenmektedir.
Dünya Kalp Günü vesilesiyle, herkesin kalp sağlığına dikkat etmesi, düzenli sağlık kontrolleri yaptırması ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarını benimsemesi önem arz etmektedir.
İlginizi Çekebilir