DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
BIST9833.2
Yusuf Cinkara Haber sayfa üstü

Osmaniyeli Hayvanseverlerden Yasa Tasarısına Tepki

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Osmaniyeli Hayvanseverlerden Yasa Tasarısına Tepki
Abone ol
Osmaniyeli hayvanseverler, kamuoyunda "Uyutulma Yasası" olarak bilinen yasa tasarısına tepki göstermek için bir araya geldiler.
Osmaniye haberleri

Osmaniyeli hayvanseverler, kamuoyunda "Uyutulma Yasası" olarak bilinen yasa tasarısına tepki göstermek için bir araya geldiler.

Osmaniye Patileri Derneği (OSPADER) tarafından düzenlenen basın açıklaması ile yasa tasarısına yönelik tepkiler dile getirildi.

Cumhuriyet Meydanında gerçekleşen toplantıya Osmaniye Patileri Derneği yönetici ve üyeleri, hayvanseverler, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

OSPADER Başkanı Merve Turhan, Cumhurbaşkanı'na seslenerek, "Sayın Cumhurbaşkanım, kedi ve köpeklerin öldürülmesini öngören yasa tasarısını geri çekmenizi bekliyoruz.

Kedi ve köpeklerin toplatılarak ötenazi gibi yöntemlerle öldürülmesini içeren ve üremeye yönelik bir hüküm barındırmayan bu yasa tasarısı kabul edilemez.

Anayasal hakkını kullanarak öldürmeye karşı çıkan hayvan hakkı savunucularının darp edilmesi kabul edilemez. TBMM Tarım Komisyonu'nda tasarının görüşüldüğü toplantıya STK'ların alınmayıp, sadece hayvanların öldürülmesini isteyen ve kedi köpek üretip satan dernek başkanları ve üyelerinin alınması da kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

Turhan, 2004 yılında yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanunu'na rağmen, 1389 belediyeden yaklaşık 1200'ünde hala bakımevi ve kısırlaştırma çalışmalarının yapılmadığını belirtti.
"Yasayı uygulamayan belediyelere denetim yapılmadı, idari ve cezai yaptırımlar getirilmedi.

Şimdi ise TBMM Tarım Komisyonu'nda görüşülmeye başlanan, STK'ların dışlandığı 'Hınç ve İntikam Yasa Tasarısı', kedi ve köpeklerin ötenazi gibi yöntemlerle öldürülmelerini hükme bağlıyor. Bu yasa tasarısı, üremeyi kontrol altına alacak tedbirler içermiyor ve sadece hayvanların öldürülmesine odaklanıyor" dedi.

Sokak köpeklerinin ana kaynağının kırsal kesimlerde yaşayan sahipli bekçi ve çoban köpeklerinin kontrolsüz üremesi olduğunu vurgulayan Turhan, bu soruna yönelik tedbirlerin yasa tasarısında yer almadığını söyledi.

"Tasarı, belediye başkanlarına kedi ve köpekleri toplamadıkları takdirde hapis cezası öngörürken, belediyelerin bakımevi kurmaları için 2028 yılına kadar süre tanıyor.

Bu durum, 'topla ve öldür' anlamına geliyor" dedi. Turhan, tasarının komisyondan çekilmesi ve yeni dönemde TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu'nun kurulması gerektiğini belirtti.

"Sorunun çözümü basit: 916 belediyede kısırlaştırma üniteleri kurulmalı ve her belediyenin günde 10 köpek kısırlaştırması ile bir yılda 2 milyona yakın köpek kısırlaştırılmalı, böylece üreme kontrol altına alınabilir" dedi.

Turhan, "Biz hayvanlar için vakıflar kurmuş, kuş evleri yapmış, kedi ve köpeklerin sokaklarda beslenmelerine özel kişiler görevlendirmiş bir medeniyetin mensuplarıyız.

Kedisi ölen bir çocuğa taziyeye giden, yavrularını emziren bir köpeği rahatsız etmemek için ordularının yolunu değiştiren bir peygamberin ümmetleri olarak, TBMM'ye kedi ve köpeklerin öldürülmesini içeren kanun teklifi sunan bürokratlardan şikayetçiyiz.

Merhamet dini olan yüce dinimiz İslam, tüm canlılara şefkat ve sevgiyle muamele etmeyi emreder ve hayvanların yaşam haklarına yönelen her türlü eylemi yasaklar.

İnsanlık suçu olan bu yasa tasarısının geri çekilmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Atatürk Caddesinde Asfalt Çalışmaları SürüyorÖnceki Haber

Atatürk Caddesinde Asfalt Çalışmaları Sü...

Mersin’de şehit aileleri ve Kıbrıs gazileri onuruna yemek verildiSonraki Haber

Mersin’de şehit aileleri ve Kıbrıs gazil...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar